phone Naročila & info: 070 630-578

Hitra DOSTAVA IN BREZPLAČNA POŠTNINA za vsa naročila nad 30 eur.



ETERIČNA OLJA

by Mali darovi

 

 

Jesenski dnevi prinašajo hladnejše vreme, s tem kurilno sezono in posledično suh zrak v naše domove. Zato lahko prav v tem času izkoristimo čudovite lastnosti eteričnih olj, da osvežimo in odišavimo prostore in obenem izboljšamo kakovost zraka.

Eterična olja so koncentrirana naravna olja, ki izhajajo iz rastlin. Uporabljajo se lahko za aromaterapijo, masaže, terapevtske namene, dišave,… vsako izmed eteričnih olj ima svojo vlogo oziroma namen za naše zdravje in počutje. Najbolj priljubljena eterična olja vključujejo sivko, evkaliptus, limono, poprovo meto in številna druga.

V nadaljevanju bloga lahko preberete, kako eterična olja lahko pozitivno vplivajo na naše življenje in dobro počutje.

 

Difuzorji in osvežitev prostorov

Začetek kurilne sezone je vedno težaven za naša dihala, saj zrak v prostorih našega domovanja postane zelo suh, kar lahko vpliva na spanec in povzroči dražeč kašelj. Eterična olja so odlična rešitev za ta izziv. Dodajte nekaj kapljic olja, kot je sivka ali evkaliptus, v difuzor, da boste osvežili zrak in ustvarili prijetno okolje za vaše spanje in miren spanec naših najmlajših.

Difuzorji so naprave, ki se uporabljajo za razprševanje eteričnih olj v zraku, kar omogoča osvežitev prostora, ustvarjanje prijetnega vonja, sproščujoče okolje za aromaterapijo. Poleg tega lahko eterična olja, ki se razpršijo v prostoru, ponujajo tudi različne koristi za počutje, od lajšanje stresa do izboljšanja koncentracije. Obstaja več vrst difuzorjev, vključno z:

Ultrazvočni difuzorji: ti difuzorji uporabljajo ultrazvočno tehnologijo, da razpršijo mešanico vode in eteričnih olj v obliki fine meglice. Poleg aromaterapije tudi vlažijo zrak.

 Nebulizacijki difuzorji: uporabljajo stisnjen zrak ali visokotlačno tehniko, da razpršijo čista eterična olja v zraku, kar ohrani močnejši vonj.

Topel zrak difuzorji: uporabljajo toploto, da razpršijo eterična olja, vendar lahko toplota nekoliko spremeni kemijsko sestavo olj.

 Difuzorji z vetrovno močjo: ti uporabljajo ventilator, da razpršijo vonj eteričnih olj. 

 

 

Zdravilne lastnosti eteričnih olj

Eterična olja imajo številne zdravilne učinke, če le te pravilno uporabljamo. Potrebno je razumeti, da je njihova uporaba odvisna od vrste olja in individualnih potreb ter občutljivosti. Pravilna uporaba je ključna, zato se je najbolje posvetovati z aroma terapevtom ali zdravnikom. Nekatere pogoste zdravilne lastnosti eteričnih olj vključujejo:

 Sproščanje in zmanjšanje stresa: olja, kot je sivka, kamilica, kadilno olje, imajo pomirjujoče lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati stres ter izboljšajo spanje.

Lajšanje bolečin: eterična olja, kot sta evkaliptus in poprova meta, imajo analgetične lastnosti in lahko pomagajo pri lajšanju bolečin, vključno s težavami v mišicah.

Izboljšanje dihal: olja, kot je evkaliptus, lahko pomagajo pri odpravljanju zamašenega nosu in olajša dihanje.

Antibakterijsko in protivnetno delovanje: nekatera olja, kot je čajno drevo (čajevec), imajo lastnosti, ki lahko pomagajo v boju proti bakterijam in vnetjem.

Izboljšanje prebave: olja, kot sta ingver in poprova meta, lahko pomagajo pri lajšanju prebavnih težav, kot so napihnjenost in prebavne motnje.

Spodbujanje koncentracije in budnosti: nekatera olj, kot je rožmarin, imajo poživljajoče lastnosti, ki lahko izboljšajo našo koncentracijo in budnost.

Lajšanje glavobolov: eterična olja sivke, lahko pomagajo pri lajšanju glavobolov in migren.

 

Prav tako je treba upoštevati, da eterična olja niso nadomestila za zdravniško oskrbo in se ne smejo uporabljati za zdravljenje resnih zdravstvenih težav brez posveta z zdravnikom.

 

 Odišavite se z eleganco

Pozabite na parfumirane vode in se odločite za naravno dišavo eteričnih olj. Lahko ustvarite svojo unikatno dišavo z mešanjem različnih olj, kot so olje jasmina, vrtnice ali sandalovine. Nanesite nekaj kapljic na zapestja in vrat ter uživajte v naravni dišavi, ki bo trajala ves dan. To lahko storite na različne načine:

Neposredna uporaba na koži: nekaj kapljic razredčenega eteričnega olja lahko nanesete na kožo kot parfum. Pomembno je, da olje vedno dobro razredčite z baznim oljem, kot je mandljevo olje, da se izognete morebitnim draženjem kože.

Uporaba na zapestjih ali vratu: nanesite nekaj kapljic razredčenega olja na zapestja ali vrat, da ustvarite prijeten vonj okoli sebe.

Mešanje s kozmetičnimi izdelki: dodajte nekaj kapljic eteričnega olja v svoj losjon, olje za telo ali šampon, da se odišavite med nego telesa.

Aroma terapevtska kopel: dodajte nekaj kapljic eteričnega olja v toplo kopel. Ta metoda ne le odišavi vašo kožo, ampak tudi sprošča telo in duha.

 

 Ko uporabljate eterična olja na koži, se prepričajte, da ste seznanjeni z morebitnimi alergijami in občutljivostjo na določena olja, in da jih vedno pravilno razredčite.

 

 Razredčite z vodo in uporabite na koži

Eterična olja so močna in jih je treba vedno razredčiti z nosilnim oljem, kot je na primer mandljevo olje, preden nanesete na kožo. Lahko si sami naredite masažno olje za lajšanje bolečin ali nego kože. Ne pozabite, da je pravilna razredčitev ključna, da se izognete draženju kože.

Eterična olja so dar narave, ki nam lahko pomagajo odišaviti prostore, izboljšati zdravje in splošno počutje. S pravilno uporabo in poznavanjem njihovih lastnosti lahko dosežete neverjetne rezultate. Torej, zakaj ne bi svojim jesenskim ter zimskim dnevom dodali vonja in udobja eteričnih olj.